„Чајанка“ с Игором Штиксом: Политички активизам између идеје и могућег

Књижевник и универзитетски професор Игор Штикс је 6. јуна као гост Института друштвених наука учествовао у разговору на тему „Како књижевност мења свет? И зашто је потребна друштвеним наукама… и левици?“. Као полазиште је послужио његов роман „W” у којем Штикс даје приказ неуспеле револуције и пада левице од 1968. године до данас.

Ослањајући се на теоретичара драме Ханс-Тис Лемана, у кратком уводном излагању Штикс је сместио свој роман у контекст естетике отпора односно естетике побуне, осврћујући се при томе и на тзв. militant research, концепт истраживања који не само да настоји да на објективан начин повеже и обједини академски рад и политички активизам већ да их у неким случајевима доведе до изражаја управо кроз уметничка дела.

У разговору који је потом уследио дискутовало се о томе до које мере два главна лика из романа имају типичне судбине левичарских мислилаца и активиста, као и да ли је и зашто разочараност идејама и окретање дијаметрално супротној идеологији специфичност присталица левих идеја. Такође било је речи о насиљу као (не)легитимном средству у борби за леве идеје, али и о питању да ли и до које мере политички активисти и покрети са левог спектра треба да дерадикализују своје интерне амбиције и да ли намера да се историја потпуно објективизује заправо води у релативизацију и даљу маргинализацију левице.

Коначно, на примеру левичарских политичких покрета у држава бивше Југославије, размотрено је до које мере је неопходно прихватити политичко деловање не у оквиру идеје, већ у оквиру реално могућег.

Предавање је део циклуса Регионална чајанка, ове године под насловом „Левица“, у коорганизацији Института друштвених наука и Академске мреже за сарадњу у Југоисточној Европи.

YouTube video

 

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Левица

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content