„Чајанка“ са Илдико Ердеи: Улога дизајна у социјалистичкој Југославији

Када је реч о масовној производњи естетски обликовaних употребних предмета и концепта демкратског дизајна, Југославија је не само пратила доминантне светске трендове тог времена него имала и значајне уметничке покрете и ствараоце који су тој идеји дали и југословенски печат, истакла је Илдико Ердеи.

У предавању „Добар дизајн за боље друштво: Естетизација  свакодневног  живота у социјалистичкој Југославији“ Ердеи је најпре указала на промену улоге и функције дизајна  у уметности и архитектури, идеју коју је међуратном периоду покренула немачка Баухаус школа. То схватање да добар дизајн превазилази естетику и да својом функционалношћу треба да доприноси и преображају друштва је затим у послератном периоду, подстакнуто са највишег државног врха, почело да  се спроводи и у Југославији.

Нова социјалистичка држава не само да је тиме била интегрисана у модернизацијске токове у Европи и свету већ је на тај начин успешно подстицала и друге друштвене процесе у који су, поред модернизације, спадали и индустријализација и урбанизација. У предавању је то илустративно показано на примеру становања, опремања и уређења стана у Југославији и како се то одражавало како на економски развој, тако и на свакодневни живот.

У последњем делу предавања показано је како је седамдесетих година дошло до слабљења те тенденције и донекле до враћања у употребу пређашњих, мање функционалних свакодневних предмета. Илдикó Ердеи анализирала је неколико социолошких фактора који су довели до тога, од социјалног раслојавања преко формирања класних укуса и образаца потрошње, до напредујуће приватизације свакодневног живота.

Предавање је део циклуса циклуса Регионалне чајанке „Југославија“ који Академска мрежа за сарадњу у Југоисточној Европи организује у сарадњи са Институтом друштвених наука.

YouTube video

 

 

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Југославија

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content