Позив за учешће на међународном скупу „Религија у међународним конфликтима савременог света“

Форум за религијска питања и Центар за социолошка и антрополошка истраживања ИДН-а уз партнерску подршку Центра за емпиријска истраживања из Новог Сада организују девети по реду Годишњи међународни социолошко-религиолошки скуп на Сребрном језеру под називом „Религија у међународним конфликтима савременог света“.

Претходне године, па и ова, обележене су друштвеним сукобима на неколико неуралгичних тачака света. У први мах чини се како су ови сукоби само територијални, али суштински они свакако нису само то: они су и идентитетски, сукоби различитих друштвених вредности и чак егзистенцијални.

Иако религије и цркве нису директно укључене у те сукобе увек постоји могућност да се религијско-црквени дискурс искористи да те политичке, вредносне и геостратешке сукобе појача, легитимише или хомогенизује још већи број учесника у њима са још разорнијим последицама.

Зато теоретичари друштвених сукоба, директно или индиректно, доводе у везу религије и цркве у свету са друштвеним конфликтима који не захтватају само поједина друштва него и читаве регије са становништвом различитог националног и верског састава. Консеквенца схватања религије као појачивача друштвених конфликата имплицира став да религије и цркве нису генератори светских конфликата већ да у њима имају инстументалну вредност.

Примарни циљ овог Годишњег скупа јесте да окупи стручњаке различитих дисциплина, социологе, теологе, политикологе, антропологе, историчаре, економисте који би покушали да актуелне међнародне, друштвене, политичке и геостратешке сукобе сагледају у контексту религија и цркава и да на конретним примерима анализом религијских ситуација покажу у ком смеру, правцу и интензитету хијерархије религијских организација и верни народ дефинишу, подстичу, оправдавају или легитимишу сукобе.

Датотеке

Позив за пријаву учешћа_ћирилица

Преузмите ПДФ

Позив за пријаву учешћа_латиница

Преузмите ПДФ

Књига сажетака

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content