Научни скуп „Ко се боји рода још?“

Научни скуп „Ко се боји рода још“ организују Институт друштвених наука, Институт за филозофију и друштвену теорију и Регионална мрежа за истраживање рода и политике у Југоисточној Европи (GenPolSEE) уз подршку Фондације Хајнрих Бел; Велика сала ИДН-а, 17. новембар од 10 до 17 сати.

Током скупа биће одржана три округла стола на којима ће се разматрати следеће теме:

Родно осетљив језик (радни језик енглески): Употреба родно осетљивог језика доприноси порасту свести о значају родне равноправности, директно утиче на процес демократизације друштва, има велики утицај на видљивост жена у јавности и утиче на елиминисање родно засноване дискриминације. Зато се данас бележи огроман пораст антиродних кампања десно усмерених политичких организација и конзервативних покрета да одрже употребу родно несензитивног језика у администрацији, информативној сфери и систему образова.

Антиродне кампање у образовању и културној политици (радни језик српски): Термин „родна идеологија“ антиродни активисти користе као „кишобран“ за пропагирање расистичких, антисемитских, хомофобичних и националистичких идеја. Он уједињује различите друштвене актере, десно оријентисане политичке организације, популистичке покрете, конзервативне религијске и фундаменталистичке организације које се декларишу као заштитници породичних вредности, родитељства  и традиционалних грађанских вредности.

Међународна искуства антиродне мобилизације (радни језик енглески): Биће речи о томе како „родна идеологија“ добија замах на националном, регионалном и глобалном нивоу. Родне студије и студије сексуалности под директним су нападом у Бразилу, Пољској, Бугарској, Мађарској, с намером да се укину програми,  курсеви и читаве катедре, како би се младим људима онемогућило да стичу знања из ових области.

На скупу учествују експерти и експерткиње из Регионалне мреже за истраживање рода и политике у Југоисточној Европи (GenPolSEE) и колегинице и колеге из домаће академске заједнице који се баве изучавањем рода, језика, образовања, културе и друштвених покрета.

Датотеке

Програм скупа

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content