Нова књига ИДН-а: Како разумети (непостојеће) сопство

Књига Јанка Нешића, SELF: From One to Many and Back to None, плод је вишегодишњег рада на проблемима свести и сопства како су они постављени у модерној филозофији духа.

Поглавља у монографији одраз су ауторовог истраживања u метафизии и науци сопства у потрази за одговором на питање шта је сопство, шта сам Ја?

Пошто је свеобухватна тема монографије натурализација феноменологије, ауторова је основна поставка да се свака филозофска и научна теорија сопства мора ускладити са субјективном феноменологијом. Зато је велики део монографије посвец́ен феноменологији субјективности, како је то бити субјект искуства, и разним самосвестима које чине осец́ај самоискуства.

У том контексту, Нешић држи да психопатологија може бити врло илустративна за оно што људско сопство може бити или постати. Јер, како разумети случајеве пацијената са подељеним мозгом или краниопагус близанце? О колико се субјеката/сопстава говори овде? Говори се о распадању ега, о дезинтеграцији или смрти сопства. У мистичним искуствима граница између сопства и света понекад слаби и нестаје. Како објаснити случај Кристине, растеловљене жене, који описује Оливер Сакс? Њено је тело, због губитка проприоцепције, постало слепо за себе, изгубило

Избор теорија о којима се расправља у књизи укључује испитивање приступа којима није дато довољно простора у секундарној литератури (модерне верзије дуализма, панпсихизма, структурализма, енактивизма, предиктивног процесирања). Током анализе проблема сопства, аутор даје и неке додатне аргументе за те позиције, износец́и сугестије о томе како решити одређене теоријске проблеме, па чак и предлоге за нове правце истраживања зарад дубљег разумевања сопства.

SELF: From One to Many and Back to None (pdf)

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content