Улога религијских актера у процесу изградње мира Босни и Херцеговини

Циљ предавања Данице Лазовић „Улога религијских актера у процесу изградње мира у постдејтонској Босни и Херцеговини“ је да укаже на значај религијских актера у друштвено-политичким збивањима, с акцентом на изградњу мира, те да скрене пажњу на важност учешћа ових актера у процесу изградње мира. Велика сала ИДН-а, 24. новембар у 12 сати.

Будући да је сукоб у Босни и Херцеговини у периоду 1992–1995. имао и религијске карактеристике, током предавања ће се указати да решење за суживот и мирну коегзистенцију не може бити пронађено ако се у обзир не узме и деловање религијских актера. Поред тога, предавање има за циљ да се супротно устаљеној слици религијског момента као узрочника и саучесника у конфликтима, прикажу оне његове димензије које у себи носе универзалне и заједничке идеје о миру, коегзистенцији и поштовању.

Током предавања биће разматран и однос друштвених група у БиХ према религији и религијским актерима. Такође, биће разматрани и начини како се одвија религијско образовање у БиХ, не би ли се идентификовали садржаји који се налази у школским уџбеницима и дефинисања односа религијских заједница према Другоме.

Даница Лазовић је истраживачица приправница у Центру за политиколошка истраживања и јавно мњење. Предавање је део циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content