Skup o saradnji društvenih nauka i javne uprave

O sinergiji društvenih nauka i javne uprave bilo je reči na skupu u IDN-u „Društvene nauke i javne politike – transfer znanja od nauke do „dobre uprave“, 20. novembra 2023. godine.

U razgovoru su učestvovali Danica Grujičić, ministarka zdravlja Vlade Republike Srbije, potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić, pomoćnica Ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Marina Soković i drugi predstavnici državnih organa.

Razvoj fundamentalnih i primenjenih istraživanja u Institutu društvenih nauka u funkciji je osnaživanja naučnog i metodološkog fonda, ali društvenog napretka. Saradnja s javnom upravom podrazumeva prilagođavanje istraživanja IDN-a potrebama različitih vrsta zadataka koji su u funkciju unapređenja prava i usluga građana i građanki.

U okviru sesije „Šta nude društvene nauke javnim politikama“, istraživači IDN-a su sa učesnicima skupa podelili perspektive kako Instutut može doprineti unapređenju javnih politika kroz niz ključnih tema: društvene nauke u službi osnovnih prava i socijalne inkluzije, kreiranje pozitivne populacione klime u društvu, primena kvalitativnih i kvantitativnih istraživačkih metoda u svrhu podrške principima evidence-based politika, zdravlje kao integralni deo svih politika i pitanja obrazovanja mladih i ravnopravnosti u specifičnom kontekstu Srbije, sa fokusom na elemente relevantne za formulisanje javnih politika.

Tokom razgovora izdvojili su se neki zaključci, između ostalih i potreba za formalizacijom saradnje s Ministarstvom zdravlja,. Osim toga, predstavljen je predlog uključivanja Instituta društvenih nauka i konkretnih istraživanja u procese izveštavanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Dodatno, istaknuta je potreba organizovanja radnog sastanka, na kojem bi predstavnici različitih ministarstava zajednički utvrdili i delegirali specifične teme koje bi trebalo istraživati u cilju formulisanja javnih politika, definisanja i implementacije novih i praćenja postojećih mera i sl. Ovi koraci predstavljaju ključne smernice za dalje formalno usmeravanje istraživačkih napora Instituta ka konkretnim potrebama i izazovima javne uprave u Srbiji.

Podelite sadržaj:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Javni konkurs za popunjavanje radnog mesta – direktor Instituta društvenih nauka

Datum objave:

Rok za prijavljivanje:

30. 11. 2022.

Naziv istraživanja ide ovde

Kratak opis istraživanja ide ovde u maksimalno dve ili tri rečenice

Rok za prijavljivanje:

Unesite pojam pretrage
Skip to content