„Чајанка“: Од сензационализма ка разумевању краја Југославије

У предавању „Ко је рушио, а ко срушио? Промене научних тумачења о дезинтеграцији Југославије“ Ирена Ристић анализираће на који се начин фокус (друштвено) историјских истраживања о узроцима краја Југославије мењао током последње три деценије, како се прилагођавао новим интерпретацијама и методама, те отварао, тј. стварао простор за нова научна тумачења и историјске наративе.

Док је првих година након распада земље преовладавало тумачење да је за крај Југославије одговорна непремостива етничка нетрпељивост и културно-цивилизацијски јаз међу њеним народима, у другом таласу, већ од средине деведестих година, почела су да преовладавају истраживања која су сагледавала (гео)политичке, економске, социјалне и друге аспекте Југославије и њеног друштва. Као и истраживања првог, и истраживања другог таласа су претежно полазила од тога да је до распада неминовно морало да дође, при чему су једном од узрока придавао кључан значај.

Тек у трећем таласу друштвене науке направиле су отклон од приступа да се Југославија сагледава искључиво са њеног краја. Уместо тога почеле су да осветљавају парцијалне друштвене сегменте Југославије и југословенског друштва, указујући пре свега на сложеност друштвених фактора и динамику многобројних националних и глобалних процеса који су утицали на крај заједничке државе.

I.Ristic foto

Ирена Ристић је научна сарадница у Институту друштвених наука. Докторирала је историју на Универзитету у Регенсбургу, а у истраживањима бави се динамиком процеса изградње држава и нација у Србији у 19. веку и у постјугословенским државама, као и политичком левицом. Посебно је интересују корени антизападних/антиевропских ставова, национализам код тзв. малих/неимперијалних народа, узроци распада Југославије, као и утицај тог распада на процес демократизације и европских интеграција новонасталих држава. Имала је дуже истраживачке боравке у Бечу (IWM), Регенсбургу (IOS) i Фиренци (EUI).

Предавање је део циклуса „Југославија“ који се организује заједно с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи, а одржава се у Великој сали Института друштвених наука, уз могућност праћења путем зоом платформе. Модератор предавања је Горан Башић (ИДН).

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/91603711490?pwd=c2dWc1RKNmY3THpGbFZOSjU5KzNBQT09

Meeting ID: 916 0371 1490
Passcode: 712214

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Југославија

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content