Ирена Ристић

Година стицања највишег степена стручне спреме

Докторат, 2017.

Чланица Комисије за вредновање научноистраживачких резултата истраживача ИДН-а

Уредница едиције Истраживања

Поља истраживања

Процеси стварања држава/нација у југоисточној Европи (19–21. век); национализам; процес европских интеграција; политичка левица

Садашња истраживања

Одговори политичке левице на последице глобализације; раст (не)једнакости; јачање политичке деснице; дерегулација медија; спољне и унутрашње препреке европских интеграција; однос интелектуалне елите 19. века према спољнополитичком опредељењу Србије

Биографија

Година стицања највишег степена стручне спреме: докторат, 2017.

Основне и магистарске студије историје и политичких наука завршила је на Универзитету Пасау (Немачка), а докторирала историју југоисточне Европе на Универзитету у Регенсбургу. У истраживањима се фокусира на динамику процеса изградње држава и нација како у Србији у 19. веку тако и у постјугословенским државама, с посебним интересовањем за корене антизападних/антиевропских ставова као и за национализам код тзв. малих/неимперијалних народа.

Такође се бави узроцима распада Југославије, као и утицајем тог распада на процес демократизације и европских интеграција новонасталих држава.

Учествовала је у руковођењу међународним истраживачким пројектима ”Democracy in Unstable Social Spaces: Serbia ” (2010–2011) као и ”Impact of International Criminal Tribunals on Media, Political Discourse and Institutional Reforms ” (2013–2018).

Скорашње публикације обухватају књиге о утицају међународних кривичних судова на институције и јавно мњење, тематски зборник о изазовима савремене левице у Европи, као и научне чланке/поглавља који се баве узроцима неуспелих евроспких интеграција земаља Западног Балкана.

Завршила је Дипломатску академију Министарства иностраних послова Србије.

Чланство у професионалним организацијама

  • IPSA – International Political Science Association

Стипендије, грантови

  • European University Institute, Фиренца, Одељење за историју и цивилизацију (2018)
  • Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung, Регенсбург, Немачка (2012–2013)
  • Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung, Регенсбург, Немачка (2010)
  • Гостујући истраживач у Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Беч, Аустрија (2007–2008)

Најважније публикације

Унесите појам претраге
Skip to content