Препорука демографа за борбу против депопулације: Јачање људских ресурса и образовања

Водећи домаћи и страни демографи слажу се да је мало вероватно да ће се демографско опадање Србије зауставити, те да је неизбежно прилагођавање депопулацији.

У том контексту, 27. маја у Дому Скупштине Србије представљен је пети „Национални извештај о људском развоју“ који је сачињен у сарадњи с Програмом УН-а за развој (УНДП) и уз подршку Популационог фонда УН-а (UNFPA).

Пети Национални извештај о људском развоју за Србију, Људски развој као одговор на демографске промене, настао је из потребе да се осмисли свеобухватни и дугорочни одговор на изазове које доноси смањење и старење становништва. Његови аутори нуде нове, понекад и провокативне идеје: разбијање митова о све већој дуготрајној емиграцији, давање предности градовима средње величине над руралним подручјима, покретање дискусија о односу између промене становништва и заштите животне средине. Такође, извештај истиче друштвену интеграцију као суштински део одговора на проблеме опадања популације.

Аутор аутор носећег демографског дела у Извештају, “Вишеслојна природа депопулације у Србији – новији трендови и изгледи”, јесте Владимир Никитовић, научни саветник и управник Центра за демографска истраживања ИДН-a.

Општи приступ петог Националног извештаја јесте истицање потребе за преласком с квантитета на квалитет. Наиме, до сада јавни дискурс и политички одговор на демографске промене био је усмерен на питање броја: броја становника, броја деце и броја миграната.

Извештај заговара приступ који би се могао означити као и квантитет и квалитет. Будуће популационе политике неће моћи да одустану од квантитета, али неће моћи ни да занемаре квалитет, истичу аутори. У једној тачки квантитет постаје квалитет: ако становника има мање онда сваки појединац постаје вредан ресурс.

Зато демографи препоручују да се популационе политике усмере на јачање људских ресурса, а један од кључних механизама јесте улагање у образовање.

Извештај је настао као резултат иницијативе председника Републике Србије и у сарадњи с председницом Владе. На представљању документа у Народној Скупштини говорио је председник Скупштине, Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић, Франсине Пикап, стална представница УНДП-а и Џон Кенеди Мосоти, директор УНФПА за Србију.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content