Права жена у Србији у контексту неолибералне регулативе

Циљ предавања Јелене Ризнић, „Жена, мајка, радница – утицај неолибералног облика капиталистичке регулације на радна и репродуктивна права жена у Србији“ био је да се кроз историјску перспективу укаже на промене које су се десиле и на основна обележја друштвеног положаја жена након трансформације друштвено-економског система и утицаја неолибералног капитализма.

У уводном делу предавања, одржаног 15. марта 2023. у великој сали ИДН-а, било је речи о развоју радних и репродуктивних права жена на простору бивше Југославије од 1945. године. У наставку предавања сагледан је положај жена у процесу транзиције.

Потом је Јелена Ризнић, која је истраживачица приправница Центра за социолошка и антрополошка истраживања, указала на читав низ промена на пољу законодавног оквира који регулише права жена, до којих је дошло захваљујући друштвено-економској трансформацији и тзв. демократским променама са почетка XXI века у Србији.

Она је истакла да је последњих година уочљива јасна тенденција преузимања одређених захтева из феминистичке агенде и њихове имплементације у мејнстрим политичке стратегије, с циљем приближавања важној (политичкој) „покретној“ мети – Европској унији. То се посебно види у сфери политике и политичког представљања жена. Истовремено, постоји и јасна тенденција јачања конзервативних наратива, те све важније улоге које одређене конзервативне институције имају у друштву и доношењу одређених политичких одлука.

Предавање је одржано у оквиру циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content