Предавање о односу реалполитике и хришћанства

Редовни професор Православног богословског факултета у Београду, Богдан Лубардић, одржаће предавање под насловом „Хришћанство и дипломатија: однос посредовања и надопуњавања између цркве и реалполитике“, које ће се одржати 10. јула 2023 у 12 сати у сали Института друштвених наука на првом спрату.

У првом делу Богдан Лубардић дотаћи ће се заједничког темеља хришћанства и дипломатије који су, начелно, усмерени ка мирном разрешавању друштвених и политичких конфликата, те и једно и друго представљају традиционалне цивилизацијске тековине пацификовања друштвених расцепа и сукоба. У том смислу Лубардић ће изложити тезу да хришћанство може понудити реалполитици етички нормативни оквир како поље политике не би потпуно пало у огољени прагматизам, док реалполитика може понудити хришћанству и религији уопште фактички оквир за друштвено деловање у правцу конкретне пацификације друштвених сукоба и расцепа, сходно миротворном религијском нормативном обрасцу.

Предавање је део пројекта Центра за социолошка и антрополошка истраживања Института друштвених наука, „Индивидуална и друштвена релевантност религије у савременој Србији“, те у оквиру подпројекта „Геополитика и религија: утицај религијских токова на стратешке геополитичке токове у Србији и на Балкану“. Предавање води Невен Цветићанин.

На предавању можете учествовати и онлајн.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content