Мирко Благојевић

Година стицања највишег степена стручне спреме

докторат, 2003.

Руководилац истраживачке групе Форум за религијска питања ИДН-а

Члан Управног одбора ИДН-а

Члан Етичког одбора ИДН-а

Поља истраживања

Социологија религије (религијске промене савременог друштва; (де)секуларизација српског друштва; религиозност омладине; православље у емпиријској перспективи; религијска ситуација у Русији и региону.

Садашња истраживања

Индивидуална и друштвена релевантност религије у савременој Србији.

Биографија

Година стицања највишег степена стручне спреме: докторат, 2003.

Мирко Благојевић је рођен у Пожаревцу 1962. године. Дипломирао, магистрирао и докторирао је социологију на Филозофском факултету у Београду.  Бави се социолошким проучавањем религије и истраживањем (православне) религиозности у транзицијским друштвима Србије, региона и Русије.

Од 2014. године ради у Институту друштвених наука у Београду. У више наврата је држао семинаре студентима и професорима Социолошког факултета Универзитета Ломоносов у Москви, као и на Белгородском државном и истраживачком универзитету у Белгороду (Руска Федерација).

Био је од 2011. до 2014. године руководилац пројекта основних истраживања у Институту за филозофију и друштвену теорију. Био је и руководилац III пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја на Институту друштвених наука у Београду под називом: „Друштвене трансформације у процесу европских интеграција – мултидисциплинарни приступ“ од 2017. до 2019.

Такође је био руководилац научно-истраживачких пројеката о религиозности становништва Србије и студентске омладине у Србији које су финансирали Конрад Аденауер Штифтунг г из Београда и Wilfried Martens Centre for European Studies из Брисела.

Председник је Програмског одбора и главни организатор међународних годишњих религиолошких конференција (и округлих столова) у Институту друштвених наука. Уредник је и коуредник неколико међународних зборника радова на српсkом, енглеском и руском језику.

Објавио је близу 120 научних радова и три монографије.

Чланство у професионалним организацијама

  • Југословенско удружење за научно истраживање религије

Педагошки рад

  • 1990–1998. Географски факултет, Београд
  • 1999–2005. Висока техничка школа струковних студија, Пожаревац
  • 2009–2012. Филозофски факултет, Никшић
  • 2014– Универзитет у Београду, мастер програм „Религија у друштву, култури и европским интеграцијама“

Најважније публикације

Унесите појам претраге
Skip to content