Какав је однос обичаја и међународног права данас

Pixabay.com, Gerd Altmann

Да ли су обичаји доживели ренесансу у модерном међународном праву, како то утиче на развој међународног права и дали утиче на његову фрагментацију? Предавање Анђелије Стевановић „Да ли је дошло до ренесансе обичаја као извора права? Развој од најстаријих до обичаја данас и њихов значај“ биће посвећено обичајима који поред међународних уговора спадају у главне изворе међународног права.

Посебна ће пажња бити посвећена значају и поређењу традиционалних и модерних обичаја, те њиховом начину настанка и идентификације. Поред тога, испитаће се каква је улога обичаја у међународном праву данас и да ли је дошло до јачања или слабљења обичаја због све већег броја међународних уговора.

Током предавања ауторка ће се осврнути и на нове начине испољавања елемената обичаја, као и на утицај обичаја при образовању правила нових грана међународног права и покушати да утврди до којих је промена и до каквог је развоја дошло на пољу међународног обичајног права током последњих деценијаа, узимајући у обзир развој самог међународног права и појаве нових грана међународног права, као и учешће неких других актера у процесу формирања обичаја.

Анђелија Стевановић је истраживачица приправница у Центру за правна истраживања ИДН-а.

Предавање је део циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content