Међународни научни скуп “Друштвена, економска и политичка конструкција КОВИД-19”

Позивамо вас за учешће на међународном научном скупу “Друштвена, економска и политичка конструкција КОВИД-19” који ће се одржати у Београду, од 12. до 13. маја 2023. године у организацији Института друштвених наука у Београду (Центар за социолошка и антрополошка истраживања), Република Србија и Лиман колеџа (Lehman College), Универзитета града Њујорка (CUNY), САД.

Апстракт

Пандемија КОВИД-19 је катастрофа која је покренула или појачала различите кризе у здравственом, социјалном, политичком, економском и другим друштвеним системима. Поред тога реч је и о психолошким и другим личним  кризама и о великој епистемолошкој кризи. Иако концепти кризе и катастрофе имају неке сличности, нису исти и не треба их третирати као такве. Катастрофе се генерално схватају на два начина. У првом случају фокус је на питању управљања ванредним ситуацијама, а други приступ је диференциранија слика катастрофалних догађаја који варирају од индивидуалних, групних или националних капацитета резилијенције. Кризе су нежељени, неочекивани, готово неконтролисани већ постојећи проблеми, који се појачавају, понекад до тачке лома. Узроци катастрофе и кризе би се могли делимично открити у пресеку индивидуалних, организационих и еколошких проблема који до њих доводе. Штавише, кризе смањују легитимитет система.

Поред преплитања ових појмова и њиховог сталног и кружног понављања, готово је сигурно да ће након пандемије КОВИД-19 свет бити другачији у економском, политичком и друштвеном смислу. Сходно томе скуп не би само разматрао досадашње токове ове глобалне катастрофе и пратећих криза, него би омогућио дискусију о могућим сличним ситуацијама у блиској будућности и отворио могућност нове сарадње између учесника.

Тема скупа отвара могућност учешћа истраживача из свих области друштвених наука.

Датотеке

Књига сажетака

Преузмите ПДФ

Програм скупа

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content