Међународна конференција „Деведесете: Срби и Хрвати у регионалном и глобалном контексту“

Архив Срба у Хрватској, часопис Трагови и Институт друштвених наука организују међународну научну конференцију „Деведесете: Срби и Хрвати у регионалном и глобалном контексту“, 24. и 25. новембра 2023. у просторијама Српског привредног друштва „Привредник“.

Деведесете су биле деценија рат(ов)а, транзиција и конструкција нових идентитета у постјугословенским земљама. Чак и тридесет година касније, догађаји и процеси који су се тада одиграли имају знатног утицаја на билатералне односе између земаља учесница, као и на динамику унутрашње политике. То се посебно односи на српско-хрватске односе, али и на српско-албанске, хрватско-бошњачке и српско-бошњачке.

Циљ конференције је представити стање истраживања када је реч о проучавањима деведесетих, у контексту тадашњих и актуелних српско-хрватских односа, установити које су теме остале слабије истражене и представити нове доказе и документе, као и нова тумачења оновремених догађаја и процеса.

У том контексту, следеће теме биће у фокусу учесника: политички и економски аспекти транзиције и њен (не)успех у Југославији пре распада, потенцијалне алтернативе рату у Југославији и постјугословенским земљама (антиратне организације, цивилно друштво, антинационализам, критична интелигенција итд.), ратни циљеви и намере свих укључених страна, сви аспекти утицаја рата на унутрашње процесе, као и на билатералне односе земаља учесница, насиље над припадницима националних мањина, политичким опонентима и Југословенима током деведесетих, рат и реконструкција националних идентитета у земљама, улога међународних актера током деведесетих, лекције које би се могле научити из деведесетих и потенцијално користити у савременом контексту рата у Украјини и другде.

Језици конференције биће хрватски/српски и енглески.

Датотеке

Програм Конференције

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content