Феноменологија и психопатологија: Ка бољем разумевању пацијента

Укрштање и допуњавање феноменолошке филозофске традиције и психопатологије у покушају дубљег разумевања субјективног живота пацијента тема је предавања др Стефана Јеротића „Декодирање патолошког доживљаја: феноменолошка психопатологија“, 30. јуна у 11.00 у Великој сали ИДН-а.

Феноменонолошка филозофска традиција обезбеђује систематичан метод за истраживање и артикулацију садржаја свести. Кроз усредсређеност на перспективу “из првог лица”, феноменологија омогућава стицање дубљих увида у структуру субјективног доживљаја, што је чини идеалним алатом за истраживање људске свести и субјективитета.

С друге стране, психопатологија представља основ клиничке психијатрије која захтева детаљан и систематичан приступ анализи субјективног искуства. Психопатологија је усмерена на проучавање патолошких варијација у психичким процесима и њиховим манифестацијама, омогућавајући увид у начин на који психијатријски поремећаји утичу на свест и субјективност.

Укрштање ове две области чини феноменолошку психопатологију, дисциплину која користи методолошки оквир феноменологије да истражи и опише промене у структури субјективности у основи психопатолошког стања. Феноменолошка психопатологија је до данашњег дана омогућила идентификацију и артикулацију централних структура свести попут сопства, интерсубјективности, утеловљености, темпоралности, просторности и егзистенцијалне оријентације.

Кроз примере појаве различитих образаца поремећаја сопства у психози и депресији, у излагању ће бити приказан начин на који је феноменолошка психопатологија од помоћи у клиничком раду.

Др Стефан Јеротић је психијатар запослен на Клиници за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије и асистент на Катедри за психијатрију Медицинског факултета Универзитета у Београду. Његов научноистраживачки рад усмерен је на проучавање схизофреније и других поремећаја из спектра психоза, као и граничних подручја филозофије и психијатрије. Такође је писао на тему примене психосоцијалних интервенција, као и психофармакотерапије. Добитник је више међународних награда и признања.

Предавање је део семинара “Филозофија и психијатрија” који организује Центар за филозофију Института друштвених наука. Семинар ће бити место за излагања и дискусију о савременим темама које се јављају у пресеку филозофије и психијатрије.

Предавање можете пратити и онлајн.

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content