„Чајанка“ са Данијелом Доленец: Левица и искуства демократизације моћи

Какво је искуство управљања Загребом током последње две године? О томе ће говорити професорка на загребачком ФПН-у и заменица градоначелника Загреба, Данијела Доленец, у онлајн предавању “Зелена љевица на власти” 6. септембра у 12 сати.

Главна напетост коју ће Д. Доленец анализирати јесте супротност између политичког програма и алата за постизање његових циљева. У Фукоовој анализи гувернменталитета проблем социјализма је управо у томе да има идеологију која рационализује моћ, али не садржи властите институционалне праксе којима би их постигао.

„У том смислу наслов излагања упућује на проблем – зелена љевица на власти – јер за љевицу бити на власти поставља фундаментални изазов који за десницу не постоји као проблем, а то је како демократизирати моћ“ истиче она.

Предавање је део циклуса „Левица“ који се организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи. Модераторка је Ирена Ристић.

Онлајн предавање можете пратити на следећем линку:

https://zoom.us/j/96470394269?pwd=aUt4bS9RSmRFZVJBR1JRclR2RjFyUT09

Meeting ID: 964 7039 4269
Passcode: 982872

 

Биографија

Dolenec Danijela
Foto: Anto Magzan

Данијела Доленец је ванредна професорка компаративне политике на Факултету политичких знаности Свеучилишта у Загребу, а од 2021. је и заменица градоначелника Града Загреба. Магистрирала је на Лондонској школи економије, а докторирала на ЕТХ у Цириху. Њени радови баве се демократизацијом и политичком економијом постсоцијализма, европскихи страначких система, савремених друштвених покрета, политичке екологије и политика високог образовања. У својим новијим излагањима она анализира развој зелене љевице у југоисточној Европи и елементе стратегије освајања власти групације „Можемо!“ у Загребу.

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Левица

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content