Завршена међународна конференција „Промене“

У суботу, 29. октобра завршена је научна конференција „Промене“ у организацији Института друштвених наука. Током три дана, 27-29. октобар, научници, професори и истраживачи из свих држава насталих након распада Југославије анализирали су резултате кретања у својим друштвима и у региону током последњих тридесет година.

Конференција је имала једну свечану и четири радне сесије. На затварању, модератори радних сесија представили су излагања излагача и главне закључке дискусија. Ирена Ристић модераторка сесије „Levijatan i homo balcanicus“ указала је на шест заједничких тачака свих излагача: проблем негирања прошлости, етнонационализам, рат, проблем теоријског модела који би требало да се користи при тумачењу, пропуштене прилике током транзиције и улога Запада у догађајима.

Модераторка другог панела „Држава благостања vs. неолиберализам“, Сања Филиповић, казала је да су се током дискусије искристалисала три основна принципа, на бази искустава свих земља, који су били у темељу транзиције: брза приватизација, либерализација и макроекономска стабилност. Као важан увид учесника панела она је издвојила то да транзиција није почела у исто време у свим земљама, нити да је њен модел био исти, те да се то види по разликама у њиховој макроекономској стабилности. Учесници су упозорили и на евидентан раст неједнакости у друштвима, али и на проблеме одлива мозгова и утицаја јачања деснополитичких струја.

Модератори последња два панела, Владимир Ментус (Свет око нас) и Милица Јоковић Пантелић (Живот је ток) упознали су присутне са садржајима излагања учесника својих панела.

У завршном обраћању, директор Института, Горан Башић, захвалио се колегама и колегиницама из иностранства и из ИДН-а на учествовању и доприносу успеху конференције. Он је оценио да је скуп успео да пружи неке одговоре на теме о променама на постјугословенском простору, али и да отвори мноштво нових питања. Он је нагласио да „ако хоћемо да дођемо до решења проблема, а мало их је нуђено, не можемо их тражити у региону, већ само на ширем простору“.

На крају, захваљујући се још једном учесницима и стручној служби Института, Башић је најавио и објављивање зборника радова с конференције.

Датотеке

Програм и Књига сажетака

Преузмите ПДФ

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content