За другачији оквир истраживања појма менталног поремећаја

Развијање одговарајућег појма менталног поремећаја укључује решавање како појмовних тако и емпиријских питања око идеја јединства, штете и неспособности, као и налажење одговарајућег нормативног оправдања, закључак је предавања Луке Малатестија „Оквир за истраживање појма менталног поремећаја“.

На предавању одржаном 13. децембра у Великој сали Института друштвених наука (пред публиком уживо и путем Зума), Лука Малатести, професор филозофије на Универзитету у Ријеци, изнео је аргумент усредсређен на императив да се унапреди дебата око појма менталног поремећаја. Он је тврдио да напредак у овом дискурсу захтева пажљиво испитивање циљева који воде дебату и методологија које се користе за њихово постизање. Малатести је тврдио да би истраживање појма менталног поремећаја требало да се одвија у оквиру методолошког оквира фокусираног на појмовну ревизију.

Преко свеобухватног методолошког оквира, Малатести је предложио да се приликом ревизије појма менталног поремећаја, посебно у погледу стања које карактерише комбинација понашања, претпостављених менталних стања и особина личности, морају испунити четири кључна критеријума. Ментални поремећај треба да обухвати (1) јединствено стање примећено код погођених појединаца и да укључује (2) штету (3) неспособности или ограничене способности које (4) су у складу са исправно оправданим стандардима.

На пример, посматрано преко овог појмовног и методолошког оквира, стање као што је депресија би се сматрало менталним поремећајем у мери у којој представља јединствено стање, омогућавајући предвиђања, објашњења и третман који је применљив на све појединце који деле ово стање.

Малатести је демонстрирао како критеријуми 1-4 воде истраживачке пројекте који имају за циљ да разјасне централне појмове јединства, (не)способности, штете и исправно оправданих стандарда. Аутор је тврдио да је потребна нормативна индивидуација основних способности (а самим тим и неспособности). Да би илустровао различите изазове са којима се ови пројекти сусрећу, користио је контроверзни пример психопатије као студију случаја.

Предавање Луке Малатестија је четрнаесто у низу семинара на тему „Филозофија и психијатрија“ у организацији Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

 

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content