За другачије разумевање аутизма

Јанко Нешић, научни сарадник Центра за филозофију Института друштвених наука, у предавању „Аутизам: дисфункција или адаптација?”, тематизовао је непатологизујуће начине разумевања аутизма преко алтернативних филозофских перспектива (дис)функционалности и еволуционих теорија психопатологије.

Савремена психијатрија менталне поремећаје/болести посматра кроз медицински модел и из перспективе дисфукционалности. Међутим, неке савремене филозофске теорије когниције и свести доносе алтернативне приступе појму болести, поготово психопатологије.

Ментални поремећаји могу се посматрати и из другачијих модела који нису редукционистички као биомедицински модел, поготово када је у питању патологијизација стања као што је аутизам. Традиционални приступ дисфункционалности код аутистичних особа под оштром је критиком покрета неуродиверзитета.

Повезујући своје излагање с претходним на семинару, Нешић је указао да је Џастин Гарсон аргументисао како психопатологију попут схизофреније можемо посматрати као стратегију, а не дисфункцију, што се може тврдити и за депресију. На сличан начин, из еволуционе перспективе, може се размишљати о другим менталним поремећајима, па се неки од њих разумевају као развијени когнитивни стилови (аутизам, АДХД и биполарни поремећај).

У предавању, Нешић је на сликовит начин показао какве таленте и способности аутистичне особе могу да поседују и развију ако им се пружи инклузивна прилика за то. На овом путу што бољег разумевања спектра аутизма из другачијих, интегративнијих и хуманијих перспектива, филозофија ће имати значајну улогу, нагласио је он.

Предавање Јанка Нешића је девето у низу семинара на тему „Филозофија и психијатрија“ у организацији Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

 

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content