Вођење резултата у терапијској језичкој игри

Оквир лингвистичког бележења резултата, који је понудио Стефан Рејнер у излагању “Вођење резултата у терапијској језичкој игри” може унапредити разумевање језичких интервенција које се користе у терапијске сврхе.

У предавању одржаном 25. јануара онлајн путем Зума, Стефан Рејнер је, користећи се Луисовом аналогијом, упоредио разговор са играњем бејзбола. Као и у игри, разговори имају резултат који, заједно са правилима, одређује који су искази прихватљиви или истинити током разговора. Ипак, кључна разлика између разговора и бејзбола је у томе што, за разлику од резултата бејзбол утакмице, конверзацијски резултат се прилагођава на такав начин да се искази у току разговора рачунају као правилна игра, нагласио је Рејнер.
Полазећи од овог приступа коришћењу језика, Рејнер је покушао да пружи боље разумевање тога како методе терапије разговором функционишу са лингвистичке тачке гледишта. Методе терапије разговором могу бити ефикасне тако што мењају резултат одређене језичке игре између пацијента и терапеута.

То може имати значајне импликације по терапијску праксу, јер се наглашава важност обуке терапеута у лингвистичким аспектима терапијских метода. На та начин филозофско разматрање језичке игре може допринети развијању бољих терапеутских метода.

Предавање Стефана Рејнера је део семинара „Филозофија и психијатрија“ у организацији Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content