Србија се прикључила ESS ERIC

Поводом приступања Србије ESS ERIC, 27. октобра 2022. године, у Институту друштвених наука одржан је округли сто са учешћем домаћих и иностраних научника и креатора јавних политика.

Главна тема Округлог стола била је како јачање истраживачке инфраструктуре доприноси постизању стања јаке, самоуверене и јавно позициониране истраживачке заједнице друштвених наука која значајно доприноси друштвено-економским и политичким реформским процесима.

Учесници округлог стола, између осталих, Георг Луц (Georg Lutz, FORS), Бернд Штајнман (Bernd Steimann, Helvetas), Мартин Диц (Martin Dietz, Helvetas), Ричард Коли (Richard Kohli, SDC), Ђурић Јовичић (Фонд за науку РС), Бернард Фабијанек (Bernard Fabianek, ЕC) представили су своје виђење предности које је Србија добила придруживањем ESS ERIC- могућности за постизање и ширење виших стандарда у међунационалним истраживањима у друштвеним наукама, као и побољшање видљивости и доступности података о друштвеним променама у академској заједници, код креатора политике и у широј јавности.

Закључено је да је пуноправно чланство Србије у ESS ERIC био велики успех за друштвене науке у земљи и „постхумна захвалност“ за пројекат ПЕРФОРМ, али и, како је казао Бернд Штајман „да би овај успех дао веће плодове и да би се извукло више користи у будућности, влада, друштвене науке и међународна заједница треба да остану на опрезу и наставе да се ангажују на различитим пољима и у различитим димензијама“.

Европско друштвено истраживање (European Social Survey, ESS) део је Конзорцијума за европску истраживачку инфраструктуру (European Research Infrastructure Consortium, ERIC).

 

Датотеке

Прича о промени

Преузмите ПДФ

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content