Регионална чајанка: Зашто је књижевност потребна друштвеним наукама… и левици?

Где се налази појединац између слободе и једнакости, постоји ли и где је граница између личног и ангажоване друштвене борбе? Треба ли појединац то лично жртвовати идеји (и издати себе) или идеју потчинити личном (и тиме можда издати идеју) и шта је уопште издаја? О тим темама у свом роману „W“ 6. јуна у 17 сати у великој сали ИДН-а говориће Игор Штикс, у оквиру циклуса Регионална чајанка.

Штиксов роман прати неуспелу револуцију и пад левице од митске 1968. године до данас, с посебним освртом како на пропаст западне левице тако и на пропаст социјалистичких система, посебно оног југословенског. Шта је остало и како даље? Теорија без имагинације је празна, а имагинација без теорије слепа. Зашто је имагинација кључна за друштвену промену и шта друштвене науке и теорија могу научити од књижевности, неке су од тема ове Регионалне чајанке.

Fotografija Igor Stiks CR Deni Kukura Игор Штикс (Сарајево, 1977) је писац и универзитетски професор. Објавио је више награђиваних романа, а представа „Елијахова столица”, по тексту његовог романа, освојила је Гран при БИТЕФ-а 2011. Такође, аутор је монографије „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship” (Bloomsbury, 2015), као и коприређивач више зборника. С Владимиром Арсенијевићем уређује едицију „Заједничка читаоница”. Штикс је и аутор књиге песама „Повијест поплаве” (2008). За свој књижевни и јавни рад добио је француско одликовање Витез уметности и књижевности.

 

Разговор је део циклуса „Левица“ који се организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи. Модераторка разговора и дискусије ће бити Ирена Ристић.

Предавање ће се моћи пратити и преко зоом апликације.

 

Датотеке

Годишњи програм "Регионалне чајанке"

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content