Утопија у униформи? „Чајанка“ о Југославији кроз визуру ЈНА

 

У оквиру циклуса Регионална чајанка Тања Петровић говориће о томе да ли се и на који начин Југославија и политичке идеје југословенског социјализма могу сагледати кроз искуство служења војног рока у Југословенској народној армији.

У предавању „Утопија у униформи? Разумевање Југославије кроз ЈНА визуру“ ауторка жели да покаже да је, упркос свом тоталном, присилном и изразито хијерархијском карактеру, војни рок у ЈНА представљао локус утопијске имагинације, која се из данашње перспективе изразито национализованих политичких заједница разоткрива као могућност постојања и деловања које није органичено етничким, класним или језичким поделама. Та могућност заувек је изгубљена у трагичним етничким конфликтима током деведесетих година XX века.

Ослањајући се на недавно објављену монографију Utopia of the Uniform: Affective Afterlives of the Yugoslav People’s Army Тања Петровић у предавању посебну пажњу посветиће карактеристикама служења војног рока у ЈНА које су ово искуство повезивале с кључним политичким идејама југословенског социјализма, с једнакошћу, солидарношћу, братством и јединством, интерним интернационализмом. То искуство било је обележено комбинацијом драстичне различитости између ЈНА војника и њихове једнакости/истости које су се успостављале кроз униформу и ритуализоване, репетитивне форме и протоколе.

Предавање ће покушати да одговори на питање да ли су упркос својој ригидности и ограничености ове форме омогућиле обликовање колектива који се темељи на међузависности, солидарности и осећању бриге, а који истовремено није сужен оквирима етничких, верских, језичких, класних и других идентитетских категорија. То ће отворити могућност да се преиспита утврђена претпоставка о Југославији, њеном социјалистичком пројекту и њиховој пропасти, али и да се постави питање какав је колектив неопходан данас, у доба фрагментираних друштвених простора и политичких хоризоната ограничених политикама идентитета.

Tanja Petrovic foto
FOTO: Tomaž Skale

Тања Петровић је научна саветница у Институту за студије културе и сећања у оквиру Научно истраживачког центра Словеначке академије науке и уметности  у Љубљани. Поље њеног интересовања јесу значења и употребе југословенског наслеђа у постјугословенским друштвима, као и језички, културни и политички процеси који дефинишу реалност тих друштава. Ауторка је бројних публикација на подручју језичке антропологије, антропологије постсоцијализма, родне историје, историје рада и студија сећања.

Предавање је део циклуса „Југославија“ који се организује заједно с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи, а одржава се у Великој сали Института друштвених наука, уз могућност праћења путем зоом платформе. Модераторка предавања је Ирена Ристић (ИДН).

https://zoom.us/j/98585486483?pwd=aUFHbDdrWDZQV3BPTDJTNEhkY1c3dz09

Meeting ID: 985 8548 6483
Passcode: 629219

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Југославија

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content