„Регионална чајанка“ са Радином Вучетић: Југославија и епидемија великих богиња

Тема предавања Радине Вучетић „Руковање кризом: Југославија и епидемија великих богиња“ јесте одговор државе и друштва на епидемију великих богиња у Југославији 1972.

Избијање последње епидемије великих богиња у Европи, у Југославији је изазвало друштвено-политичку реакцију широких размера. Заједничким, а пре свега одлучним и добро организованим деловањем државне управе, епидемиолошко-здравстевних служби, војске, као и грађана у Југославији је број жртава опасне болести остао испод 40, чиме је спречена већа трагедија.

Ослањајући се на своју монографију Невидљиви непријатељ – Вариола вера 1972 (Службени гласник, 2022), Радина Вучетић ће говорити не само о тој обухватној, често и драматичној борби против болести, већ пре свега о томе на који начин је епидемија дугорочно утицала и мењала југословенско друштво и државу.

Такође осврнуће се и на питање да ли и на који се начин могу повући паралеле између друштвено-политичког контекста у којем се одвијала борба с епидемијом великих богиња са једне стране, и пандемије Ковида-19, с друге.

radina vucetic 020820 foto a dimitrijevic 04 Photo credit Aleksandar Dimitrijevic 1
Фото: Александар Димитријевић

Радина Вучетић редовна је професорка и управница Центра за америчке студије Филозофског факулетета, Универзитета у Београду. У фокусу њених истраживања су Америка у 20. веку, америчке студије, америчка мека моћ, Хладни рат, историја Југославије и српско/југословенско-амерички односи. Ауторка је више књига и десетина научних чланака.

Предавање је део циклуса Регионалне чајанке под називом „Југославија“ који се организује заједно с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи. Модераторка предавања је Ирена Ристић (ИДН).

 

 

 

https://zoom.us/j/95149713291?pwd=eHVadTA3Z2FscE5GdlNBM1FLNmFIUT09

Meeting ID: 951 4971 3291
Passcode: 060987

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Југославија

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content