Регионална „Чајанка“ о левици и уметности: Рат заљубљених

У оквиру циклуса Регионална чајанка под називом “Левица” 28. септембра у 12 часова у Великој сали ИДН-а, редовна професорка Факултета драмских уметности, Ирена Ристић, одржаће предавање посвећено односу револуционара и уметника „Левица и уметност: Рат заљубљених”.

Рат посвећених/загледаних/заувек заљубљених траје дуго, још од првих обрачуна Маркса са Сен Симоном, мада вреди преиспитати могуће помаке. Није само проблем у очувању класних привилегија, већ у односу спрам имагинације – у разумевању ове сложене симболичке функција која има своје консеквенце у реалности те може бити погон праксе, колико и политичких промена. Ипак, међу савременицима који заступају идеје левице, имагинација је готово анатемисана, а уметност се посматра само као буржоаска тековина и реликт контрареволуције. Нимало случајно, нажалост, разлози су вишеструки.

На предавању ће бити речи о томе, као и о питањима како се одвија производња имагинарних друштвених значења и који су све разлози за опструкцију имагинарних токова, те за очување институционалне хетерономије у друштвима неолибералног капитализма; шта би левица данас могла добити из колективних уметничких пракси, а шта би уметничке дружине могле научити од револуционара?

Irena Ristic fotografija Ирена Ристић дипломирала је позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду, магистрирала психологију на Филозофском факултету и докторирала у области психологије уметности на Факултету ликовних уметности у Београду. Ауторка је низа уметничких и научних радова, монографија Мала врата. О заједничком и путевима радикалне имагинације (2021) и Огледи о другарству и поседовању (2019), као и студије Почетак и крај креативног процеса (2010), коауторка је монографије Психологија креативности (2013) и уредница више тематских зборника о исходима савремених уметничких пракси. Једна је од оснивачица дружине Хоп.Ла!, активисткиња и редовна професорка на Факултету драмских уметности у Београду.

Предавање је део циклуса „Левица“ који се организује се заједно с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи. Модераторка предавања је Ирена Ристић (ИДН).

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/91884006612?pwd=YlN5WlU1aG0zRkRwQmVFY3pVcFpMdz09

Meeting ID: 918 8400 6612
Passcode: 976364

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content