Регионална чајанка: Премишљање делиберативних модела демократије из перспективе левице

„Промишљање делиберативних модела демократије из перспективе левице: Теоријски и емпиријски увиди“, назив је предавања Ирене Фикет, 2. новембра у 12 сати у Великој сали ИДН-а. Предавање је део циклуса Регионалне чајанке под називом „Левица”.

Последњих година све је распрострањенија и интензивнија промоција различитих делиберативних институција. Велики број више или мање стабилних демократских држава развија и уводи делиберативне институције, на различитим нивоима власти, локалном, националном, али и наднационалном нивоу. Отуд, теоријско промишљање предности и сврсисходности увођења делиберативних модела политичког одлучивања прешло је, након фазе експериментисања, у дефакто институционализацију делиберације.

Делиберативне институције – настале као одговор на кризе репрезентативне демократије, на њену све еведентнију немогућност да одговори на потребе грађана и грађанки и да се са њима повеже – данас обећавају управо то, решавање криза и враћање грађанства у политички живот. Који проблеми притом искрсавају и с којим се све изазовима делиберативне институције суочавају питања су на која ће покушати да одговори Ирена Фикет.

Посебан фокус биће стављен на смисао и ефикасност делиберативних институција и делиберативних система у условима структурних неједнакости савремених друштава и при суочавању с реалностима неједнаких односа моћи.

Irena Fiket Ирена Фикет је виша научна сарадница и академска координаторка Лабораторије за активно грађанство на Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду. Њена тренутна истраживачка интересовања су делиберативна демократија, грађанска партиципација, демократске иновације, друштвени покрети и родна равноправност. О тим темама објавила је књигу, поглавља у књигама и чланке у престижним међународним часописима. Учествовала је у бројним међународним пројектима и тренутно ради као академска координаторка мреже Жан Моне „Активно грађанство: Промовисање и унапређење иновативних демократских пракси на Западном Балкану“.

 

 

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/97857673678?pwd=SDJYcUNLVU1UM2cyQi8xdUFCdk9WZz09

Meeting ID: 978 5767 3678
Passcode: 637206

 

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content