Регионална чајанка: предавање Дејана Јовића, Факултет политичких знаности, Загреб

У оквиру циклуса Регионална чајанка 12. октобра у 11.30 проф. др Дејан Јовић говориће о наслеђу југословенске владајуће левице. Наслов излагања је „Јосип Броз Тито и владајућа левица у Југославији (1945-1991): Наслеђе, успеси, неуспеси” и одржаће се онлајн.

Јосип Броз Тито био је најистакнутије име левице у Југославији, којом је његова партија, КПЈ/СКЈ владала од 1945. до 1991. У излагању Дејан Јовић ће анализирати шта су Тито и његови другови  (револуционари, политичари) дали југословенској, али и постјугословенској левици, као и левици у глобалном контексту. Шта је остало од Титових постигнућа, које је његово наслеђе и у коликој је мери оно данас релевантно? Може ли се изаћи из оквира које је наметнула политичка класа у постјугословенским земљама, а која полази од удаљавања од тековина југословенског социјализма, да би се критички и без предрасуда оценио Титов допринос?

Упркос данас популарној тези да од Титовог дела није остало ништа, Дејан Јовић ће бранити тезу да су нека постигнућа и даље релевантна, па чак и одређујућа за савремену политику на Западном Балкану. Посебно ће бити указано  на елементе визије, али и праксе осмишљене и развијене у оквиру Титова пројекта, нарочито од 1945. до 1967, да би се потражио одговор на питање могу ли они бити од неке користи за нову генерацију левице.

Дејан Јовић је професор међународних односа на Свеучилишту у Загребу и гостујући професор Универзитета у Београду. Аутор је књига Југославија: држава која је одумрла (2003), Рат и мит: политика идентитета у сувременој Хрватској (2017), и Увод у Југославију која је у штампи и чији се излазак очекује за десетак дана. Такође, приредио је четири књиге из подручја теорија међународних односа, а био је и један од приређивача књиге Слободан Милошевић: пут ка власти (2008). Био је главни и одговорни уредник Политичке мисли, а сада је главни и одговорни уредник часописа за српске и хрватске теме Трагови. Тренутно ради на књизи о критичкој интелигенцији након социјализма.

Предавање је део циклуса „Левица“ који ИДН организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи. Модераторка ће бити Ирена Ристић.

Предавање можете пратити онлајн:

https://zoom.us/j/92662257679?pwd=ZnlFTFRPbDUwNnlvenRkejh4M3gzQT09

Meeting ID: 926 6225 7679
Passcode: 217760

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content