Представљање књиге Бранка Милановића, књиге године по избору Фајненшел тајмса

Циљ књиге Визије неједнакости: од Француске револуције до краја Хладног рата је да кроз научни рад Франсоа Кенеа, Адама Смита, Дејвида Рикарда, Карла Маркса, Вилфредоа Парета и Симона Кузњецова прати еволуцију економске мисли и неједнакости у капитализму током два века, истакао је у свом предавању Бранко Милановић.

Књигу Визије неједнакости: од Француске револуције до краја Хладног рата Фајненшел тајмс прогласио је за књигу године из области економије у 2023.

У предавању „Место неједнакости у економској науци: од Кенеа и Адама Смита до данас“, које је уједно било и промоција његове најновије књиге, Милановић је указао да она има и одлике историјског приступа расподели прихода, садржи много емпиријских података из прошлости који се обрађују на савремен начин, али и ауторових размишљања и аутобиографских делова.

У књизи нема нормативног приступа. По мишљењу Милановића, најбоље студије о расподели прихода комбинују наратив, теорију и емпирију.

Говорећи о искуству писања ове студије, Милановић је нагласио да се сусрео се с огромном литературом; само литература о Марксу је садржала преко 120 томова. Маркс био велики љубитељ капитализма, пошто је сматрао да ће он развити производне снаге, сматра Милановић

Милановић је подробно изложио анализу класа и других интересних група, као и њихове моћи да утичу на неједнакост расподеле. Неједнакост је друга страна једнакости; такође, према њеоговој оцени, у прошлости, као и сада немогуће је посматрати неједнакост без политичког утицаја.

Поздравну реч дали су Горан Башић, Директор Института друштвених наука и Предраг Јовановић Управник Центра за економска истраживања. Уводну реч дала је  Маријана Максимовић из Института друштвених наука која је била и модератор.

Бранко Милановић је професор Градском унизверзитету Њујорка (City University u New York, CUNY), у Центру Стоун за социоекономску неједнакост и гостујући професор на Институту за Међународне неједнакости на Лондонској школи економије. Милановићева главна област рада и истраживања је неједнакост прихода, како у појединим земљама тако и широм света, укључујући и период прединдустријских друштава. Добитник је више престижних награда.

YouTube video

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content