Значај Јужног кинеског мора и стратешко позиционирање Кине

Због чега је спорно Јужно кинеско море и због чега велике силе на овом подручју „ломе копља“ и прете да свет уведу у нову неизвесну кризу? Елементе за одговор на то питање понудила је Ђурђица Станковић у предавању „Јужно кинеско море као замрзнути конфликт у Индо-Пацифику“.

Током предавања, одржаног 19. априла у ИДН-у, она је посебну пажњу посветила кинеском стратешком позиционирању у Јужном кинеском мору и према политици изградње вештачких острва, која су седишта бројних војних постројења и која доводе до проширења кинеског територијалног суверенитета. Једно од кључних питања које је разматрано је да ли милитаризација Јужног кинеског мора и рапидан развој индустрије наоружања и морнарице у НР Кини изазивају поморски безбедоносни изазов и дилему за државе у региону, као и САД, које посебно забрињава спољна експанзионистичка политика НР Кине.

На крају предавања, закључено је да проширењем кинеског територијалног суверенитета и контролом ваздушног простора, део територије који је некада припадао свима (слободно море) и где су државе имале неометан, слободан пролаз бродова и прелет авиона, на овај начин престао бити јавно доступан свима. Једностраном кинеском акцијом наступило је проширење територијалног суверенитета, који кинеска војска користи за развој борбених система с циљем потпуне контроле Јужног кинеског мора. Одбијање да прихвати пресуду Међународног суда у Хагу, којом је утврђено да НР Кина нема историјско право на Јужно кинеско море, говори у прилог томе да НР Кина креира нова правила међународне игре у Индо-Пацифику и да развија нове праксе одступања од поштовања међународног права.

Предавање Ђурђице Станковић део је циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content