За холистички приступ проблему загађења

Загађење кључна реч која описује садашњу кризу постмодерног друштва, истакла је Јелена Ђурић, научна сарадница у Центру за социолошка истраживања ИДН-а на предавању „Идентитет и загађење“ одржаном 25. јануара 2023.

Први део предавања био је посвећен одређивању појма идентитета, док је у наставку разматрана повезаност идентитета и загађења. Проблему загађења приступило се с холистичког становишта. Наиме, иако се загађењу приступа претежно с еколошког становишта, током предавања нарочито су разматране друштвене, вредносне, структурне и психолошке последице загађења по друштво и појединца.

Загађење се простире на све области које су подређене модернизацијском погледу на свет. Ипак, уместо преиспитивања и исправљања погрешних начела и деструктивних приступа природи, неодрживост економског раста не тражи се у његовим претпоставкама, већ се поистовећује с људском природом. Због тога, идеологија модернизације и даље нема пожељну алтернативу и уместо тога се намећу по људскост проблематична решења.

Сврха предавања је да укаже како се загађење одражава на људе који прелазе преко свог људског идентитета и одрживости живота, постајући равнодушни према томе што се свет све више девастира, нарочито у ери IV индустријске револуције. С тим у вези, предавање је осветлило неке претпоставке проблематичног погледа на свет који је подлога све већег загађења.

Предавање је одржано у оквиру циклуса предавања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content