Велики потенцијали укрштања феноменологије и психопатологије

Најплодоноснији начин да се разумеју обрасци психијатријских поремећаја управо је феноменолошка психопатологија, нагласио је др Стефан Јеротић у предавању „Декодирање патолошког доживљаја: феноменолошка психопатологија“.

У предавању одржаном 30. јуна 2023. у Институту друштвених наука, психијатар Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије и асистент на Катедри за психијатрију Медицинског факултета, Стефан Јеротић је аргументовао да феноменонолошка филозофска традиција (Хусерла, Јасперса, Хајдегера, Мерло-Понтија) пружа систематичан метод за истраживање и артикулацију садржаја свести, па самим тим и прави метод за проучавање „поремећене” свести психијатријских пацијената. Кроз усредсређеност на перспективу „из првог лица”, феноменологија омогућава стицање дубљих увида у структуру субјективног доживљаја, што је чини идеалним алатом за истраживање људске субјективности и садржаја свести.

Феноменолошка психопатологија је дисциплина која користи методолошки оквир феноменологије да истражи и опише промене у структури субјективности у основи психопатолошког стања, објаснио је он. Примена феноменолошког приступа у клиничкој пракси психијатра, кроз употребу феноменолошког појмовног оквира, омогућила је да се на много прецизнији и дубљи начин установе промене у централним структурама субјективног искуства. Тако се, на пример, може направити јасна демаркација у начину на који је измењено сопство у поремећајима из спектра психоза у односу на  сопство у депресији мајор. Промене се могу пратити и у темпоралности, доживљају проживљеног тока времена.

Кроз конкретне историјске, али и примере из личне праксе и клиничког рада, Јеротић је указао на појаве различитих образаца поремећаја сопства у психози и депресији.

Предавање Стефана Јеротића, прво је у оквиру семинара „Филозофија и психијатрија” Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

 

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content