Предавање Растка Мочника о левици у савременом капитализму

У оквиру циклуса Регионална чајанка, Растко Мочник одржаће предавање „Левица у савременом капитализму“, у четвртак, 11. маја у 12 сати, у Великој сали ИДН-а.

Након француске револуције, према Валерштајновом тумачењу, политичка сфера формирала се кроз три оријентације: консервативну, либералну и социјалистичку. Либерална идеологија доминирала је до 1968. године, када је за кратко време преовладала социјалистичка идеолошко-политичка оријентација. Почетком седамедсетих година, три кризе створиле су кризну коњунктуру која и сада одређује свет: а) прелазак дугог („америчког“) системског циклуса акумулације у опадајућу Б-фазу, б) криза политичког система националне државе у буржоаској и „социјалистичкој“ варијанти, ц) криза идеолошке сфере, тј. друштвених и хуманистичких наука, културних институција и пракси, „животног стила“.

Ни леви „естаблишмент“ ни алтернативна левица нису нашли ефикасан одговор на новонасталу ситуацију. Либерална и конзервативна политика реартикулисале су се на неоконзервативној платформи.

На југословенском подручју ови процеси резултирали су успостављањем буржоаских националних држава као регулатора зависног капитализма и реартикулацијом политичке и идеолошке сфере према оси леви-десни либерализам, чиме се затвара политички и културни хоризонт и репродукује зависни капитализам.

Продуктивне леве иницијативе, стога, имају шансу ако успеју да пробију оквире зависног капитализма, буржоаске националне државе и либералне идеолошке-културне сфере.

rasko mocnikРастко Мочник, пензионисани је професор социологије на Универзитету у Љубљани, гостујући професор на Факултету за медије и комуникације, Београд. Доктор honoris causa на Пловдивском универзитету Пајсиј Хилендарски. Најновија издања: Теорија са идеологијом (2019), Списи о сувременом капитализму (2016).

 

Предавање је део циклуса „Левица“ који се организује се у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југоисточној Европи.

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content