Предавање о аутизму: Дисфункција или адаптација?

У предавању под називом „Аутизам: дисфункција или адаптација?”,  Јанко Нешић ће изнети своје виђење дисфункционалности поремећаја из спектра аутизма. Предавање ће бити одржано 1. новембра у 11.00 сати, у Великој сали Института друштвених наука (и преко платформе Зоом).

Савремена психијатрија менталне поремећаје/болести посматра кроз медицински модел и из перспективе дисфукционалности. Овакви приступи психијатријским поремећајима се у скорије време доводе у питање и критикују (феноменолошка психопатологија, енактивизам, покрет неуродиверзитета).

У претходном предавању, Гарсон је аргументовао да схизофренију треба посматрати као стратегију, а не дисфункцију, што се може тврдити и за депресију. На сличан начин, из еволутивне перспективе, може се размишљати о другим менталним поремећајима, па се неки од њих разумевају као развијени когнитивни стилови (АДХД и биполарни поремећај).

Аутор жели да покаже како се кроз овај радикално другачији начин може посматрати аутизам (поремећаји из спектра аутизма, ДСМ-5). Да ли се аутизам може окарактерисати само кроз дисфункционалност? Насупрот традиционалној психијатрији, депатологизујуће разумевање аутизма већ се одавно може наћи у покрету неуродиверзитета. Ако дође до промене перспективе разумевања аутизма, па самим тим и аутистичних људи, могуће је тежити стварању друштвених промена које би омогућиле да таленти и способности ових особа дођу до изражаја и развијају се.

Јанко Нешић је научни сарадник у Центру за филозофију при Институту друштвених наука. Његова истраживања налазе се у пресеку филозофије психијатрије, филозофије духа и феноменологије са фокусом на поремећаје социјалне когниције и социјалне интеракције у аутизму.

Ово је девето предавање у серији семинара „Филозофија и Психијатрија” које организује Центар за Филозофију при Институту друштвених наука.

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/97711109768?pwd=M3Qvb09MUVdtOUlUZTJiTWJpTkZZUT09

Meeting ID: 977 1110 9768
Passcode: 198737

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content