Предавање о аспектима односа депресије и политике

О односу депресије и политике, политизацији психијатрије и(ли) медикализацији политике, као и о алтернативним перспективама говориће Сергеј Шевченко у предавању „Депресија и политика: ка феноменологији (немогућности) колективног догађаја“, 13. новембра у 11 сати у Великој сали ИДН-а (и преко Зума).

Ен Цветковић имала је значајну критичку изјаву у вези са депресијом и њеним односом према политици; наиме, она се фокусирала на улогу рањивости и искључености у настанку „политичке депресије“, коју је разликовала од клиничке депресије. С друге стране, недавна истраживања политичке психологије показала су да депресија може потиснути политичко учешће без нужног утицаја на нечије разумевање политичких процеса или њихову унутрашњу укљученост у њих.

Ова два приступа разумевању везе између депресије и политике – политизација психијатрије или медикализација политике – понекад могу имати антиполитичке импликације у смислу одбацивања традиционалне партијске политике или делиберативних пракси. Таква ситуација се зорно показала у међуратној Немачкој и Аустрији.

Алтернативна перспектива појављује се када се размотри пресек политичке и психијатријске феноменологије. Бригит Баргец (Brigitte Bargetz) предлаже да се депресија посматра као облик политичке осетљивости који омогућава приступ феноменологији политичких емоција.

У предавању, Шевченко ће предложити другачији приступ, повезујући политичку феноменологију и феноменологију депресије уз претпоставку да политичке емоције које доживљавају појединци под диктатуром могу допринети разумевању депресије.

Сергеј Шевченко је гостујући истраживач на Институту за филозофију и друштвену теорију. Докторирао је филозофију медицине и стекао звање мастера у подручју биологије. Његово истраживање је усредсређено на епистемичку неправду у здравству и етичка и социјална питања људског унапређења. Такође је оснивач Опсерваторије за компаративну биоетику, Удружења независних филозофских института (Париз, Француска).

Предавање можете пратити и онлајн:

https://zoom.us/j/92032452916?pwd=L0dFWnJYNkpFblhkYVN0ZThOYVp4QT09

Meeting ID: 920 3245 2916
Passcode: 717973

Датотеке

Годишњи програм семинара "Филозофија и прихијатрија"

Преузмите ПДФ

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content