Андреј Грубачић о левици између самоуправног и бирократског социјализма

У оквиру циклуса Регионална чајанка, Андреј Грубачић одржао је предавање под насловом „Глобална левица: Јуче, данас, сутра“. Предавање је одржано 1. марта 2023. године у 14 часова у Институту друштвених наука у Великој сали.

Идеја самоуправљања постаје део глобалне левице у дугом 19 веку. Самоуправљање није само економски пројекат, оно обухвата другачије схватање историјског времена (плуралитет друштвених времена), власничких односа (усуфрукт), и политичког система (плуралитет политичког ауторитета).

Култура и политика глобалне левице у периоду између 1870. и 1939. године део су “анархистичке модерне”. Идеја самоуправљања и социализације моћи нестаје у магли руске и шпанске револуције, али се враћа након такозване светске револуције 1966–1971. Критика најзначајнијих принципа бирократске или јакобинске левице (освајање државне власти, бирократска организација, привилеговани историјски субјект) део је историјског искуства и идентитета антиглобалистичке левице деведесетих година. Глобална левица данас се поново налази пред избором између самоуправног и бирократског социјализма.

Андреј Грубачић је редовни професор и управник Одељења за антропологију Универзитета у Сан Франциску, као и редовни научни сарадник Института за друштвене студије Универзитета Беркли у Калифорнији и Института за глобалне друштвене студије Универзитета у Коимбри у Португалу. Такође је главни и одговорни уредник часописа за проучавање светског система, Journal of World-Systems Research, Америчког социолошког друштва и аутор више књига из области светске историје и политичке економије.

Цикус предавања Регионална чајанка организује Институт друштвених наука и Академска мрежа за сарадњу у Југоисточној Евопи.

YouTube video

 

Датотеке

Годишњи програм Регионалне чајанке: Левица

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content