Православље, глобализација и комодификација у САД-у и Србији

Предавање Његоша Вујадиновића, „Неолиберално православље и православни неолиберализам: случај Србија“, било је посвећено паралелној анализи комодификације у Сједињеним Америчким Државама и Републици Србији.

У уводном делу, Вујадиновић је указао на комодификацију религије у САД-у с обзиром на релевантност и бројност таквих истраживања и нагласио да неолиберализам у суштини представља проширење тржишне доминације на све сфере друштвеног живота; у култури то означава неспутани маркетинг и комодификацију свакодневног живота, укључујући и интимну сферу. Комодификовање религије у САД присутно је у медијима, на филму, у књижевним делима и сл.

Током предавања разматран је комплексан однос тржишта и религије на подручју САД-а,  што може помоћи у праћењу могућих подражавања таквих тенденција на једном далеко мањем и прилично хомогенијем тлу као што је Србија. За разлику од САД, у Србији је процес десекуларизације доживео узлет крајем 20. и почетком 21. века. Истраживач приправник Центра за социолошка и антрополошка истраживања истакао је да савремено православље прихвата глобализацију у техничком и економском смислу, али не и у идеолошком. У том смислу, комодификовање религије спроводи се „изнутра“ кроз економију, као и кроз тржишно-симболичку размену.

Предавање, одржано 30. октобра, део је циклуса представљања истраживања новопридошлих колегиница и колега у ИДН.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content