Поља истраживања

Међународни односи; геополитика; филозофија/социологија политике; филозофија/социологија историје

Садашња истраживања

Геополитика; геостратегија; међународни односи; спољна политика

Биографија

Година стицања највишег степена стручне спреме: докторат, 2007.

Невен Цветићанин је дипломирао 1999. године на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за филозофију, као студент генерације са просечном оценом 9,69. Прве научне радове објавио је у домаћим научним часописима још за време студирања. Специјалистичке курсеве „Европске студије“ и „Студије културе и рода“ завршио је 2001. и 2002. године на Алтернативној академској образовној мрежи у Београду (ААОМ). Магистрирао је 2003. године на Катедри за историју филозофије и политичку филозофију Филозофског Факултета у Београду са темом „Практична филозофија Карла Шмита“ (на иницијативу чланова комисије магистарска теза је одликована оценом summa cum laude). Докторску дисертацију под насловом „Грађанско и антиграђанско схватање политике – однос деснице, центра и левице у политичком пољу Европе“ одбранио је 2007. на Факултету политичких наука у Београду на Катедри за политичку социологију.

Постдокторске студије из области историје и политике завршио је у сезони 2009/2010. у Великој Британији на Универзитету у Стирлингу са додатним активностима на Универзитетима у Единбургу и Оксфорду, са завршном тезом под насловом „Dialectic of political mechanics“. Усавршавао са и на универзитету Чангша у Народној Републици Кини.

Невен Цветићанин је запослен у Институту друштвених наука у Београду као виши научни сарадник. Од 2012. до 2014. био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и члан скупштинских Одбора за просвету, науку и технолошки развој, Одбора за уставна питања и законодавство и скупштинског Одбора за спољње послове.

Самостални је аутор пет научних монографија, као и збирке есеја Реквијем револуцији, есеји 20002010, и преко 80 стручних и научних радова. Учествовао је на бројним домаћим и међународним семинарима, летњим школама, конференцијама и округлим столовима, у организацији различитих академских и политичких институција из Србије и света. Повремени је колумниста различитих дневних и недељних новина, као и стручни коментатор-аналитичар актуелних друштвених догађаја за више писаних и електронских медија.

Течно говори, чита и пише на енглеском језику. Служи се немачким језиком.

Стипендије, грантови

  • Стипедија Владе Републике Србије за постдокторске студије
  • Стипендија Владе Црне Горе за талентоване студенте
  • Стипендија европске Фондације Конрад Аденауер

Педагошки рад

  • Бивши предавач на Београдској отвореној школи
  • Предавач на летњим школама у организацији домаћих и европских академских институција

Најважније публикације

  • Цвјетићанин, Невен (2004). Европска десница између мача и закона. Београд: Филип Вишњић.
  • Цвјетићанин, Невен (2008). Епоха с оне стране левице и деснице. Београд: Службени Гласник, Институт друштвених наука.
  • Цвјетићанин, Невен (2016). Државништво модерног доба. Београд: Архипелаг, Институт друштвених наука.
  • Цвјетићанин, Невен (2016). Политичка механика и вештина државништва. Београд: Архипелаг, Институт друштвених наука.
  • Цвјетићанин, Невен (2018). Слепе улице историје; Елита, дисконтинуитет и легитимитет. Београд: Архипелаг, Институт друштвених наука.
Унесите појам претраге
Skip to content