Округли сто о међународној здравственој регулативи у контексту пандемије

Округли сто „Актуелности медицинског права – теорија, пракса и законодавство 5”, одржан је 12. априла 2024. године у Великој сали ИДН, у сарадњи Института друштвених наука, Центра за правна истраживања и Адвокатске коморе Војводине, Гласника АКВ.

Централна тема скупа била је посвећена питањима међународне здравствене регулативе која су постала посебно значајна након пандемије Ковида-19. Светска здравствена организација и остали актери у сфери очувања глобалног здравља и људских права у вези са здрављем носиоци су бројних активности, укључујући и европску канцеларију СЗО-а, као и активности Европске комисије. Рад на усвајању нове здравствене регулативе који је започет у јеку пандемије Ковида-19, јуна 2020. године, пратиле су бројне контроверзе и реакције организација за заштиту људских права, које оспоравају нека од предложених решења нове регулативе. У фокусу дискусије било је питање да ли је предложен правилник правно обавезујући акт или добровољан акт у форми „уговора о пандемији“.

Други део Округлог стола био је посвећен актуелним питањима медицинског и сродних грана права. Најпре је, узимајући у обзир тренутну кадровску и организациону политику у здравственом систему, анализирано право на доступну и ефикасну здравствену заштиту у Србији и земљама у окружењу.

Током рада скупа такође су анализирана правна и етичка питања медицинксих истраживања на људима, одредбе Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи у светлу домаће судске праксе, акушерског насиља, као и родитељске дужности у погледу заштите здравља детета.

Сагледани су проблеми и препреке у креирању смерница новог националног стратешког оквира за ретке болести. Такође, указано је на потребу нормирања психосоцијалних ризика зарад заштите менталног здравља на местима рада. На крају, имајући у виду савремена научна и техничка достигнућа, разматран је правни положај наноробота у хуманој медицини.

Учесници скупа, 12 панелиста, били су реномирани научници, професори из института и са факултета из Београда, Бања Луке и Косовске Митровице, као и гошћа из Пољске.

 

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content