Феноменолошко-психијатријска разматрања психоделика

Процес реинтеграције психоделика у психијатрију покренуо је занимљива филозофска питања о природи свести, сопства, повезаности човека и његовог окружења, нагласио је др Вук Вуковић у предавању “Феноменолошко-психијатријска разматрања психоделика”.

У предавању одржаном 3. августа 2023. у ИДН-у, психијатар Клинике за психијатрију КБЦ „Драгиша Мишовић“, Вук Вуковић, указао је на додирне тачке психијатрије и феноменологије, у историјском контексту и у односу на бројне новооткривене неуронаучне податке.

Вуковић је на почетку казао да се протекла деценија често се назива „психоделијском ренесансом“ због поновног раста интересовања за примену психоделика, поготово у области неуронауке и емпиријских психијатријских истраживања, укључујући примену психоделика у многим терапијским индикацијама (депресија, посттрауматски поремећај, болести зависности, терминалне фазе карцинома).

У предавању, Вуковић је нагласио са је примена феноменолошког метода у овој области од кључне важности јер омогућује увид у основне структуре измењеног искуства и њихово јасно методолошко разграничење које, са једне стране, упућује на потенцијалне етиолошке механизме различитих поремећаја (депресивност), док с друге разјашњава свакодневне начине доживљавања (имагинација, фантазија).

Критике упућене овој области указују на склоност ка медикализацији несхватљивог искуства под овим супстанцама, епистемолошки екстрактивизам и културну апроприацију аутохтоних народа, као и развој психоделијског туризма. Вуковић ипак сматра да се кроз интердисциплинарни приступ психоделицима, а пре свега кроз феноменолошко разумевање њиховог дејства на људску свест, могуће доћи до прецизније терапијске примене ових супстанци.

Предавање Вука Вуковића друго је у оквиру семинара „Филозофија и психијатрија” Центра за филозофију Института друштвених наука.

YouTube video

 

Датотеке

Годишњи програм семинара “Филозофија и психијатрија”

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content