Одржан скуп о значају инфраструктуре за истраживања у друшвеним наукама

Јачање инфраструктуре за фундаментална истраживања била је главна тема дискусије на скупу „Значај и проблеми успостављања инфраструктуре за развој фундаменталних истраживања у друштвеним наукама у Србији“, одржаног од 23. до 25. маја у Сремској Каменици.

На скупу у организацији ИДН-а учествовали су представници Министарства за науку, технолошки развој и иновације, Фонда за науку Републике Србије, Тима за популациону политику Владе Републике Србије, као и директори пројекта SAIGE и декани филозофских факултета у Новом Саду и Београду.

Први сегмент скупа фокусирао се на значај повратка емпиријских истраживања. Посебно је наглашена улога развоја методологије и ревитализације инфраструктуре, уз коришћење „научног памћења“ из институтске историје.

Такође, важан сегмент расправе било је укључивање у европске инфраструктурне мреже. Истраживачи ИДН-а нагласили су значај интеграције у европске инфраструктурне мреже попут SHARE и Gender and Generation, са нагласком на подршци технолошком развоју, иновацијама и планирању јавних политика.

Тематски су обухваћене и области попут значаја и изазова истраживачких инфраструктура у друштвеним наукама, специфичности потреба друштвених наука у Србији, искустава у организацији емпиријских истраживања у другим научним системима, као и значаја Европског друштвеног истраживања (ЕSS).

Посебно је наглашена важност отворене науке и доступности података, уз рад ИДН-а на подизању националног репрезентативног интернет-панела.

У закључцима са скупа наглашен је значај напора ИДН-а у ревитализацији емпиријских истраживања у Србији.

Датотеке

Програм скупа

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content