Одржан шести округли сто Србија и реформисање института одговорности

Истраживачи Центра за правна истраживања ИДН-а у сарадњи с Адвокатском комором Војводине, Гласником АКВ, одржали су 3. новембра 2023. традиционални округли сто о питањима одговорности у праву Србије, „Србија и реформисање института одговорности 6“.

Рад округлог стола одвијао се у два панела, Примена права и одговорност и Правне праксе, личне штете и одговорност.

Намера је била да се укаже како на достигнућа тако и недостатке различитих правних пракси (државни органи, правосуђе, јавне службе, здравствене и друге професије). У духу традиције рада Центра за правна истраживања, у оквиру другог панела представљене су теме одговорности везане за област рада припадника медицинских професија.

Појединачне теме посвећене су важним питањима:  виша сила у грађанском праву, одговорност у сфери правосуђа на примеру ВСТС БиХ, одговорност и заштита инвеститора на тржишту дигиталних валута, утицај прописа на родну равноправност, повреда претпоставке невиности у медијском извештавању, дигиталне радне платформе, одговорност за ефекте Програма за ретке болести, Кодекс о рекламирању замена за мајчино млеко, значај протокола лечења, безбедност пацијента, одговорност и  преимплантациона дијагностика.

У закључној дискусији скупа истакнута је потреба даљег законодавног рада, тумачења прописа и покретања иницијатива пред Уставним судом, како би се унапредила правна пракса у различитим областима одговорности.

Датотеке

Књига сажетака ћирилица

Преузмите ПДФ

Књига сажетака латиница

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content