Могућности за сарадњу у истраживању феномена мултикултурализма

Округли сто „Могућности за сарадњу у истраживању феномена мултикултурализма“ одржан је у петак 10. фебруара 2023. године у Институту друштвених наука, а организован је у сарадњи са Европским центром за мањинска питања (ЕЦМИ) из Флензбурга, Немачка.

Директор ИДН-а, Горан Башић, представио достигнућа Института и активности у области мултикултурализма и социјалне инклузије, као и друштвени и политички контекст у којем се у Србији одигравају наведени процеси. Затим је проф. Вело Петаји (Velo Pettai), директор Европског центра за мањинска питања, представио рад, програм и циљеве организације која је једна од водећих у Европи у области заштите права мањина и њиховог оснаживања.

Ивана Стјеља (ИДН) представила је пројекте који су реализовани у претходном периоду, а чији је циљ био успостављање система за мониторинг имплементације националне Стратегије за инклузију Рома, борбу против дискриминације Рома у Србији и Словенији с фокусом на дискриминацију на тржишту рада, као и спроведена истраживања социјалне дистанце измећу етничких заједница у Србији и задовољства припадника ромске заједнице који живе у подстандардним насељима квалитетом услуга здравствених медијаторки.

Љубица Ђорђевић је представила искуства која је ЕЦМИ имао у сарадњи са различитим актерима на унапређењу права националних мањина. Ксенија Марковић говорила је о положају националних мањина у Србији, као и проблемима с којима се суочавају.

Отварајући расправу о индикаторима на основу којих се може утврдити степен друштвене и политичке интеграције националних мањина, Ксенија Марковић је и закључила да у Србији не постоје јасно утврђени индикатори помоћу којих би се оценили ефекти постојећих мањинских политика.

Дискусија са осталим учесницима округлог стола је следила након презентација и закључено је да би ЕЦМИ и ИДН у будућности требало да остваре ближу сарадњу.

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content