Актуелности медицинског права – теорија, пракса и законодавство 3

Округли сто “Актуелности медицинског права – теорија, пракса и законодавство 3”, одржан је 15. априла 2022. у сарадњи Института друштвених наука, Центра за правна истраживања, с једне стране, и Адвокатске коморе Војводине, Гласника АКВ, са друге стране. Скуп је одржан у мешовитој форми, уживо и путем Зоом платформе. Учесници Округлог стола презентовали су своја истраживања, истичући сву правну проблематику у пружању здравствене заштите у време пандемије и пост-ковид периода.

Догађај се одвијао у две тематске целине: Актуелности након пандемије Ковидa 19 са нарочитим освртом на област менталног здравља и Актуелности – разно. Укупно је изложено дванаест груписаних тема. Први панел био је посвећен документима Светске здравствене организације, феномену инфодемије, као и и актуелним питањима из психијатријске праксе као последице пандемије у погледу приступа и пружања здравствене услуге. Тема панела такође је била посвећена заштити здравља, раду здравствених служби, стратешког приступа и поштовања законодавног оквира у време пандемије и пост-ковид периода, са освртом на економске последице пандемије Ковида 19. У другом панелу сагледане су и анализиране предузете мере у време пандемије попут: карантина и кућне изолације, телемедицине, Управе за здравствену приправност у ванредним ситуацијама, као нове институције за реаговање на здравствене кризе у ЕУ. Једна од тема другог панела посвећена је и контроверзама еугеничке заштите у упоредном праву.

У закључку скупа указано је на велики значај питања менталног здравља, али и на недоследности одређених правних решења у домаћем правном поретку, на пренормираност и проблеме неусклађености прописа у време пандемије. С тим у вези, наглашена је потреба узајамне сарадње правне науке, праксе, као и релевантних тела с циљем унапређења здравствене заштите, посебно у области заштите менталног здравља.

Датотеке

Књига сажетака

Преузмите ПДФ

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content