Три деценије транзиције у Србији – Социолошка и антрополошка перспектива

Научни скуп „Три деценије транзиције у Србији – социолошка и антрополошка перспектива“ одржан је 1. јуна 2022. године у Институту друштвених наука, у организацији Центра за социолошка и антрополошка истраживања. Научни скуп је организован поводом јубилеја 65 година од оснивања Института друштвених наука.

Поред учесника из Института друштвених наука, скупу су присуствовале колегинице и колеге из других научних институција: Филозофски факултет Универзитета у Београду, Етнографски институт САНУ, Археолошки институт, Институт за новију историју Србије.

Скуп се бавио друштвеном транзицијом у Србији током протекле три деценије из социолошке и антрополошке перспективе. У оквиру три интердисциплинарне сесије, учесници су дискутовали о друштвеним и културним аспектима процеса транзиције. Прва сесија је била посвећена теоријским питањима и појмовима који се користе у истраживању транзиције. Друга сесија је била посвећена питањима идентитета, норми и вредности кроз следеће теме: ниво поверења у друштву, глобалност и локалност идентитета, транзиција у одраслост као део животног тока, култура сећања кроз представе у јавном простору. Трећа сесија се бавила релацијама између идентитета и институција кроз следеће теме: политичка партиципација жена, квир идентитети и њихова права, академска култура, академска мобилност, развој научно-истраживачких установа.

Учесници скупа су отворили нека од важних питања за разумевање друштвених промена у Србији: однос агенсности и детерминисаности друштвених промена, хибридност транзицијских институција, ауторефлексивност научног истраживања, улога промена институција у идентитетским трансфорамцијама. Очекује се да ће резултат скупа бити подстицање потенцијалне интердисциплинарне сарадње на овим питањима у наредном периоду.

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content