Одржан научни скуп „Ко се боји рода још?“

Скуп су организовали Мрежа за истраживање рода и политике у Југоисточној Европи (GenPolSEE) Институтa друштвених наука и Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, уз подршку Фондације Хајнрих Бел.

На скупу, 17. новембра 2023 у Београду, одржане су три панел дискусије на којима се разговарало о родно осетљивом језику, о антиродним кампањама и међународним искуствима.

Употреба родно осетљивог језика доприноси порасту свести о значају родне равноправности, директно утиче на процес демократизације друштва, има велики утицај на видљивост жена у јавности и утиче на елиминисање родно засноване дискриминације.

Зато су видни огромни напори антиродних кампања десно усмерених политичких организација и конзервативних покрета зарад очувања употребе родно несензитивног језика у администрацији, информативној сфери и систему образовања. Термин „родна идеологија“ антиродни активисти користе као кишобран за пропагирање расистичких, антисемитских, хомофобичних и националистичких идеја.

На панелима су учествовали експерти и експерткиње из мреже GenPolSEE и колегинице и колеге из домаће академске заједнице који се баве изучавањем рода, језика, образовања, културе и друштвa.

Другог дана, 18. новембра, реализоване су две радионице, jедна посвећена проблемима политичке репрезентације жена у земљама Југоисточне Европе, а друга антиродним кампањама у земљама постјугословенског простора.

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content