Одговорност без кривице у медицини – решења у Пољској

Тема предавања Катажине Мијасковске-Дажкевич „Одговорност без кривице у медицини – решења у Пољској“ биле су опште карактеристике пољског система накнаде штете настале у медицини, са посебним нагласком на избор између судског и вансудског модела. Сваки од њих има своје предности и мане, истакла је она.

Систем медицинске одговорности у Пољској је изграђен на два стуба. Прво, на систему који спроводе грађански судови на основу грађанског права. Основни предуслов за овај пут реализације одговорности је утврдити кривицу здравствених радника. Друго, на административно-правном систему, који спроводи тело јавне управе – Омбудсман. Овај поступак се може покренути чим се објективно утврди да је дошло до догађаја у медицинској области и да је услед тога настала штета. Код овог административног поступка нема потребе да се истражјује постојање кривице на страни здравствених радника.

Катажина Мијасковска-Дажкевич ванредна је професорка на Факултету за право, канонско право и администрацију Католичког Универзитета Јован Павле ИИ у Лублину у Пољској. Тренутно је на студијском боравку у Институту друштвених наука.

YouTube video

 

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content