Обрасци коруптивног понашања и њихов темељ у традицији

Анализа књижевних дела и народне мудрости током протекла два века показује постојање образаца коруптивног понашања који, како показује емпиријско истраживање, и данас функционишу, закључак је предавања Милице Јоковић Пантелић „Обрасци који су утицали на формирање коруптивног понашања у Србији“.

У оквиру циклуса истраживања новопридошлих колегиница и колега у ИДН-у, Милица Јоковић Пантелић, научна сарадница Центра за политиколошка истраживања и јавно мњење, одржала је 30. новембра 2022. године предавање у Институту друштвених наука на тему „Обрасци који су утицали на формирање коруптивног понашања у Србији“.

Циљ предавања је било указати на то колико обрасци настали у прошлости утичу на савременике из пет одабраних професија (судије, полицајци, лекари, професори, „обични грађани“), које су најизложеније коруптивним радњама.

Полазна основа предавања је питање како традиција утиче на настанак, развој и формирање коруптивног обрасца понашања у Србији који се преображава у коруптивно понашање на нивоу институционализованих образаца. Примарно су дефинисани обрасци који представљају производ историјских и друштвених околности настали у периоду пре формирања модерне српске државности и током њеног учвршћивања.

Анализом бројних књижевних дела и народне мудрости из прошлости запажени су утицаји који су допринели формирању коруптивних образаца понашања у Србији. Ти утицаји повезани су са преживљавањем, влашћу, новцем, запослењем, пријатељским и породичним везама, задовољавањем разноликих потреба, добити и интереса. У наведеном контексту издвојени су следећи обрасци: образац преживљавања; образац домишљатости и лукавства; обичајни образац који произилази из породичних, рођачких, пријатељских и земљачких веза; образац функционисања власти; образац употребе новца; образац подмиривања потреба по сваку цену (од здравља до луксуза); и образац правде и правичности.

Током дискусије истакнуто је да је традиција у савременом друштву у Србији и даље укорењена и значајно утиче на мишљења и понашања грађана. С тим у вези, поновљено је да негативна традиција утиче на формирање коруптивног обрасца понашања, односно на његово репродуковање и опстајање у модерној свести.

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content