О променама односа левице према рату од XIX до XXI века

У оквиру циклуса Регионална чајанка под називом „Левица” 5. јула у 12 часова у Великој сали ИДН-а Ирена Ристић говориће о односу левице према рату.

Предавање Ирене Ристић у првом делу биће посвећено приказу односа левице према рату и насиљу из историјске перспективе, а у другом ће се фокусирати на однос европске левице према рату у Украјини и, на основу тог примера, указати на главне политичке и идеолошке дилеме, изазове и поделе савремене левице у вези са ратом и легитимизацијом насиља.

Једно од основних начела политичке левице је антимилитаризам. Историјски гледано овај појам, међутим, не може у потпуности објаснити комплексан однос левице према рату у ужем, нити према насиљу у ширем смислу. Током 19. века левица се противила рату, пре свега јер су тадашњи ратови били сукоби империја за хегемонску превласт, коју је левица саму по себи одбијала.

Када у 20. веку империје почињу да нестају, а преовладавајући узроци ратова у Европи постају национални сукоби/интереси, различите идеологије и светоназори, левичарски покрети постају учесници ратова: грађанских (Шпанија), глобалних (Други светски рат) и антиколонијалних ослободилачких. Крајем 20. века, завршетком Хладног рата и почетком доминације (нео)либералног поретка, али и као последица дефинисања људских права треће генерације, левица престаје да делује само реактивно и почиње активно да заговара војне интервенције односно војно учешће (Косово 1999, Украјина 2022).

Предавање је део циклуса „Левица“ који се организује у сарадњи с Академском мрежом за сарадњу у Југoисточној Европи. Модератор ће бити Горан Башић.

Irena RisticИрена Ристић је научна сарадница у Институту друштвених наука у Београду. Бави се динамиком процеса изградње државе и нације како у Србији у 19. веку тако и у постјугословенским државама, с посебним интересовањем за корене антизападних/антиевропских ставова, као и за национализам код тзв. малих/неимперијалних народа. Приредила је тематски зборник Resetting the Left in Europe: Challenges, Attempts and Obstacles.

 

 

 

Предавање можете пратити и онлајн:
https://zoom.us/j/95195342167?pwd=aDkwSitNeC9LSGZlNDg1OHo0NUVTdz09

Meeting ID: 951 9534 2167
Passcode: 215192

Поделите садржај:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Јавни конкурс за попуњавање радног места – директор Института друштвених наука

Датум објаве:

Рок за пријављивање:

30. 11. 2022.

Назив истраживања иде овде

Кратак опис истраживања иде овде у максимално две или три реченице

Рок за пријављивање:

Унесите појам претраге
Skip to content